Minkähän takia oman pierun haju tuntuu monien mielestä siedettävämmältä kuin toisten kaasut? Kysymys tuli mieleeni eräänä iltapäivänä, kun uuvuttavan työpäivän jälkeen istahdin kotisohvalle kannettavan ääreen. Möyrivä vatsani koki hetkellisen helpotuksen tunteen, kun ilmoille kajahti ah niin nautinnollinen pieru.

Avopuolisoni, joka yleensä nauttii kaikenlaisesta pieruhuumorista täysin rinnoin, ponkaisi salamana ylös omalta sohvaltaan silmissään nurkkaan ahdistetun eläimen katse. Haju ei vielä ollut levinnyt minun sieraimiini asti, joten tuijotin kummissani parempaa (tai ainakin sillä hetkellä paremman tuoksuista) puoliskoani.

– Mitä, eikö suhteemme vielä kestä ilmavaivoja? Minä kysyin viattomasti.


– Kestää, mutta ei sinun pierujasi! Sydämeni valittu vastasi parvekkeelta suljetun oven takaa.

Samassa odööri tunkeutui minunkin tajuntaani. Täytyy myöntää, että jos allekirjoittaneesta täytyy kertoa jotain vähemmän mairittelevaa, niin vatsavaivojen aiheuttamat päästöni saavat raavaankin miehen puntit tutisemaan. Enpä turhaan kutsu flatustani hellittelynimellä hiljainen kuolema.

Pierussa on kuulemma haju sitä varten, että kuurotkin voisivat nauttia pieruhuumorista. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kuurot jäävät paljosta paitsi, sillä empiiristen tutkimusteni mukaan ääni on pierussa huomattavasti hajua hauskempi komponentti. Ainakin tämä koskee muiden ihmisten pieruja.

Niin, mistä sitten johtuu, että oma pieru ei haise yhtä pahalta kuin muiden päästöt? Wikipedia perustaa selityksensä psykologiaan: "Muiden pierut koetaan epämiellyttävinä jo siksi, että niihin liittyy epämiellyttäviä mielleyhtymiä. Omaan pieruun ei sen sijaan tällaisia niin helposti liitetä, ja siksi sitä ei koeta välttämättä inhottavana."

Toisin sanoen Wikipedia väittää, että Alaviiva-uroon mielessä Alaviiva-naaraaseen liittyy epämiellyttäviä mielleyhtymiä. Ajatella, miten romanttista olisikaan, jos oman kullan pöräystä voisi rakastaa kuin omaansa! Sanotaan, ettei rakkautta voi mitata – vaan entäpä jos parisuhteen rakkauden määrä onkin jossain määrin suoraan verrannollinen partnerin ilmavaivojen sietokykyyn?